Mijn favoriete toners

Je kent ze wel: de flesjes gevuld met een doorzichtige substantie. Drogisterijen staan er vol mee en op jouw kaptafel staat waarschijnlijk ook een flesje. Ik heb het over toners natuurlijk. Op mijn kaptafel staan vier toners en vandaag laat ik zien welke.

Wat is een toner?

Een toner is de tweede stap in je skincareroutine. Je gebruikt een toner na het reinigen om de laatste restjes vuil en zeep weg te halen voordat je overgaat op de volgende stap. Een toner bereidt je huid voor op de volgende stappen van je skincareroutine. Het zorgt ervoor dat je huid serums bijvoorbeeld beter opneemt. Een toner zelf kan ook actieve ingrediënten bevatten (zoals BHA of AHA), maar is milder en vervangt dus niet een serum.

Een goede toner voegt iets toe aan je routine. Een toner met glycolzuur, bijvoorbeeld The Ordinary Glycolic acid toner, zal na verloop van tijd acnelittekentjes vervagen. Een toner met verzorgende ingrediënten kalmeert je huid bijvoorbeeld. Het mag dus niet zo zijn dat een toner je huid irriteert of een droog gevoel geeft.

Welke toners gebruik ik?

Ik ben dol op toners. Het is het eerste echte beautyproduct dat ik ooit kocht. Toen heetten ze gewoon nog tonics. Ik kocht als jong meisje flesjes rozenwater bij de Kruidvat. ’s Avonds en ’s ochtends doordrenkte ik trouw een wattenschijfje met rozenwater en maakte daarmee mijn gezicht schoon. Daar bleef het voorlopig bij. Nu, jaren later, heb ik het flesje rozenwater al lang achter mij gelaten.

Ik heb vier toners die ik onderling afwissel. Bijna allemaal passen ze perfect bij mijn huidtype, namelijk vet AF. Ik kies bijna altijd voor toners met actieve ingrediënten:

 • Buly 1803 Eau Superfine
  Deze toner kocht ik in een opwelling (die verpakking is amazing) en gebruik ik eigenlijk niet iedere dag. Pas na mijn aankoop kwam ik erachter dat er benzyl alcohol in zit. Een soort alcohol dat je huid juist uitdroogt. Ik gebruik hem daarom alleen nadat ik een masker gebruik om de laatste restjes weg te halen.
 • Glow Recipe Watermelon Glow toner
  Deze toner bevat BHA en PHA, twee ingrediënten die de poriën schoon houden en kleiner laten lijken.
 • The Ordinary Glycolic acid toner
  Een toner dat glycolzuur bevat. Een manier om je huid te exfoliëren en dode huidcellen te verwijderen.
 • Good Molecules Niacinamide toner
  Deze toner bevat niacinamide. Niacinamide zorgt ervoor dat poriën kleiner lijken en verzorgt de huid.

Gebruik jij al een toner?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *