Beginnen met Tarot? Mijn tips

Beginnen Met Tarot Tips

Iedereen heeft ooit wel eens in zijn of haar leven gehoord van de Tarot. Het mysterieuze kaartenspel lijkt alleen te bestaan in geheimzinnige achterkamers en magische films. De Tarot heeft een onbereikbaar karakter. Toch lijkt dit mythische kaartenspel met de dag aan populariteit te winnen. Het is immers niet alleen een tool waarmee de toekomst voorspeld kan worden, maar ook een tool om met je diepere zelf in contact te komen. Een Tarotdeck bestaat uit 78 kaarten. De kaarten leren kennen vergt dus zeker wat tijd, maar met deze short cuts is dat een fluitje van een cent.

Beginnen met de Tarot is verre van evident. Het spel bestaat immers uit 78 kaarten met ieder hun eigen betekenis. Bovendien kan elke kaart weer onderverdeeld worden in verschillende categorieën zoals staven, kelken, zwaarden of munten en gekoppeld worden aan een element. En dan laten we nog de numerologie, de symboliek en de kleuren buiten beschouwing.

Tarot bestaat al sinds de vijftiende eeuw en heeft door de eeuwen heen steeds een andere functie gekregen. In de achttiende eeuw kreeg de Tarot een voorspellend karakter en op vandaag wordt het kaartenspel vooral gebruikt om inzicht in (levens)vragen te krijgen. Toch geloven velen nog altijd dat de Tarot gebruikt wordt om de toekomst te ontrafelen en hoewel een Tarotlegging altijd een ietwat voorspellend karakter kan hebben, draait een kaartlegging vooral om inzicht en het krijgen van handvaten om de juiste beslissingen te nemen.

Tarot: een korte introductie

Een Tarotdeck bestaat 78 kaarten. Deze kaarten bestaan uit 22 Major Arcanakaarten en 56 Minor Arcanakaarten. De Major Arcana vertegenwoordigt levenslessen en grote levensthema’s. Deze kaarten worden ook wel ’troefkaarten’ genoemd.

De Minor Arcana daarentegen wordt onderverdeeld in vier groepen. Elke groep kan weer verbonden worden met een element:

  • Wands (staven) – Vuur
  • Cups (bekers) – Water
  • Pentacles (munten) – Aarde
  • Swords (zwaarden) – Lucht

Deze groepen vertegenwoordigen verschillende thema’s in het leven en kunnen zelfs betrekking hebben op personen. De Tarot onder de knie krijgen, vergt dus zeker wat commitment.

Beginnen met tarot? Hoe dan?

Beginnen met de Tarot kan overweldigend lijken. Elke kaart heeft namelijk zijn eigen specifieke betekenis en de kaarten kunnen tijdens een reading op meerdere manieren gelegd worden. Dit wordt ook wel een spread genoemd. De plaats van de kaart geeft ook weer een dimensie aan de betekenis van de kaart of aan de gehele kaartlegging.

Je zult niet in één week tijd alle Tarotkaarten uit je hoofd kennen. Integendeel zelfs. Tarot vraagt tijd, soms zelfs jaren. Neem de tijd om de kaarten te leren kennen en om ermee te oefenen. Met deze tips kom je al een heel eind als beginner.

1 – Koop de Rider Waite Smith Tarotkaarten

Kort door de bocht, dat zeker. Maar de Rider Waite zijn de bekendste Tarotkaarten en (bijna) alle andere Tarotdecks zijn geïnspireerd op dit deck. Ze bestaan al meer dan honderd jaar en worden overal ter wereld gebruikt. Eens je de betekenis van de kaarten wat beter begrijpt, kun je overstappen naar een set die beter bij jou past.

Neem de tijd om elke kaart aandachtig te bestuderen. Wat valt je op? Welke kleuren worden er gebruikt? En waarom net die kleuren? Door deze vragen te proberen te beantwoorden, leer je een kaart en de bijbehorende betekenis al vrij snel kennen.

2 – Haal je kleurpotloden boven

Hoewel velen aanraden om een theoretisch boek aan te schaffen en de betekenis van elke kaart in je hoofd te stampen, kan dat nogal saai zijn. Ik schafte een Tarotkleurboek aan. Op de ene pagina kleur je de kaart in en op de andere pagina lees je de betekenis. Zo ben je er actief mee bezig en krijg je de betekenis sneller onder de knie dan wanneer je de droge theoretische stof vanbuiten leert. Daarnaast is het een rustgevende activiteit en kun je met mooi weer lekker in het zonnetje zitten terwijl je bezig bent. Win-win!

3 – Start met een Tarot journal

Een andere topmanier om de Tarot eigen te maken, is door dagelijks een dagkaart te trekken. Je schudt de kaarten en haalt de kaart die jou het meeste aantrekt uit het deck. Interpreteer dan de kaart, pen je interpretatie neer en zoek dan de echte betekenis op. Deze schrijf je ook op. Aan het einde van de dag kun je je Tarot journal openslaan en bekijken en overlopen of jouw dag ook daadwerkelijk in het teken van deze Tarotkaart stond. Na verloop van tijd zul je beter in staat zijn de kaarten aan te voelen en worden je interpretaties steeds accurater.

4 – There’s an app for that

We leven in een extreem technologische wereld en overal bestaat ook echt een app voor. Bekijk eens het ruime aanbod aan Tarot-apps en probeer zo te ontdekken welke app het fijnst voor jou werkt. Je mobiel heb je altijd bij de hand en zo kun je altijd als je een momentje vrij hebt de app gebruiken om de Tarot beter te leren kennen.

5 – Follow, follow & follow

Zoals ik al zei leven we in een technologische wereld en online bestaan er talloze platformen zoals YouTube, Facebook, Instagram en TikTok waar Tarotexperts hun kennis maar al te graag met jou delen. Volg een aantal accounts. Iedere dag open je namelijk Facebook en Instagram en zo krijg je steeds posts te zien die betrekking hebben tot Tarot. Een laagdrempelige manier om zo toch met Tarot in aanraking te blijven komen.

Dus... Begin jij ook met de Tarot?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *