Vroeger, toen ik net mijn eerste stappen nam in de skincare wereld, was ik dol op kleimaskers. Maar de laatste paar jaar ben ik afgeweken van de kleimaskers. Ik vond ze te uitdrogend en veel verschil merkte ik toch niet door de kleimaskers. Mijn onzuiverheden verdwenen niet als sneeuw voor de zon. Tot ik het Flavanone Mud Masker van Niod tegenkwam. Vandaag een review.
In de Kruidvat of de Etos kocht ik altijd kleimaskers die los in een zakje verkocht werden. Tijdens een avondje film kijken, smeerde ik een dikke laag op mijn gezicht zoals de gebruiksaanwijzing aanraadde. Die dikke laag liet ik rustig een uur (soms zelfs twee!) op mijn gezicht zitten. Hoe langer hoe beter dacht ik. Vervolgens stond ik met een washandje een dikke opgedroogde laag klei van mijn gezicht te boenen. Leuk is anders.
Jaren heb ik de kleimaskers laten staan. Het was de moeite niet meer waard in mijn ogen. Ik stapte over op serums met actieve ingrediënten, zoals AHA of BHA (een milde zuur), om mijn onzuiverheden te behandelen. Als ik nog een masker gebruikte dan was dat puur voor hydratatie. Sheet masks en gelmaskers werden mijn nieuwe vrienden.
Tot ik het Flavanone Mud Mask van NIOD online tegenkwam. Het masker is een kleimasker zoals geen ander. Het bevat zwarte Amazone klei, witte klei en Braziliaanse klei. Daarnaast belooft het masker in drie fases te werken, namelijk een zuiverende fase, een beschermende fase en een responsieve fase.
Drie fases
Flavanone Mud dient dun aangebracht te worden op de huid. Een dikke laag klei opsmeren zoals normaal gezien hoort bij kleimaskers is niet de bedoeling. Deze fase werkt zoals bij andere maskers. Onzuiverheden aan de oppervlakte worden verwijdert waaronder ook restjes make-up en overtollig talg.
De beschermende fase zorgt voor een schild voor de huid. De samenstelling van Flavanone Mud bevat onder andere zeepolysaccharide van micro-organismen die in Polynesische koraalriffen voorkomen. Hierdoor reageert de huid beter op externe vervuiling. Daarbovenop worden ontstekingen vermindert zodat de huid mooier oogt.
De derde fase is de responsieve fase. Deze fase draait om het voorkomen van onzuiverheden. Factoren die poriën kunnen verstoppen worden bestreden. Deze fase ziet NIOD, het merk, als de belangrijkste fase. In deze fase worden flavanoïden (vandaar de naam Flavanone) geïntroduceerd. Flavanoïden zijn organische verbindingen die voorkomen bij planten. In dit masker worden de flavanoiden gebruikt die afkomstig zijn van de binnenste delen van de citrusschil. Dit ontgift de huid waardoor de poriën minder snel verstopt raken.
Het is een masker dat veel lof krijgt, maar ook haters heeft. Dat komt omdat het masker na het aanbrengen sterk kan tintelen. Een licht prikkend gevoel is merkbaar de eerste paar minuten. Persoonlijk heb ik hier bijna niks van gemerkt, maar dat komt omdat mijn huid wel tegen een stootje kan. Ik hou ervan als een masker een beetje prikt, dan weet ik dat het zijn werk doet.
Eindoordeel?
Het masker mag één keer per week gebruikt worden. Je smeert een dunne laag op die niet langer dan tien minuten mag intrekken. Vervolgens spoel je het masker af. Na het eerste gebruik zag mijn huid er echt helder uit. Mijn poriën waren schoon en ze leken ook een stuk kleiner. Sinds ik het masker gebruik, merk ik een verbetering van mijn huid op. Het is net dat kleine duwtje in de rug voor je huid als je het wekelijks gebruikt.
Maar er zijn ook nadelen natuurlijk. Ten eerste de prijs. Voor 50ml tel je makkelijk €35,- neer. Mijn potje heb ik gekocht tijdens hun uitverkoop waardoor ik gelukkig een paar euro kon besparen. Tot nu toe heb ik nog geen spijt gehad. Daarnaast moet je een dunne laag smeren waardoor je redelijk lang met 50ml kunt doen.
Het tweede nadeel vind ik dat het in een potje zit. Ik heb liever tubes. Als het product in een potje zit dan word je al gedwongen om met je vingers het product eruit te scheppen. Vooral met het oog op bacteriën ben ik hier geen voorstander van. NIOD speelt hier slim op in door ook nog kleine lepeltjes te verkopen. Ik kocht zo’n lepeltje erbij. Het leek me handig om zo’n lepeltje te hebben.
Zou ik het Flavanone Mud Masker opnieuw kopen? Ja en nee. Ja, omdat ik vind dat het masker zijn werk goed doet. Beter dan andere maskers zelfs. Nee, omdat NIOD nog zoveel andere interessante maskers heeft die ik graag zou willen testen.